Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 37

Wątek: Szparagi

  1. #1
    Administrator Awatar flowerek
    Dołączył/a
    May 2012
    Skąd
    Oberursel/Niemcy
    Posty
    1,070
    Siła reputacji
    10

    Szparagi

    Uwielbiam je i korzystam w sezonie ile sę da. Chętnie wypróbowałabym jakiś nowy przepis na nie. Było risotto, sałatki, tarty. Co jeszcze można z nich przygotować? Narazie przygotowywałam TAKIE potrawy.
    Ostatnio edytowane przez flowerek ; 27-05-2012 o 10:00

  2. #2
    Senior Member Awatar Olga.
    Dołączył/a
    May 2012
    Skąd
    Warszawa
    Posty
    1,047
    Siła reputacji
    6
    Ja jestem ze szparagami mało odkrywcza. Najbardziej lubię ja w formie zupy lub pieczone (czasami tylko z czosnkiem, czasami z dodatkiem innych warzyw).

  3. #3
    Administrator Awatar flowerek
    Dołączył/a
    May 2012
    Skąd
    Oberursel/Niemcy
    Posty
    1,070
    Siła reputacji
    10
    Olga, zupy ze szparagow bardzo lubie, a wlasciwie jadlam jedna. Tak mysle, co by tu nowego przygotowac.

    Jesli komus potrzebne inspiracje, to zapraszam tutaj.

  4. #4
    Senior Member Awatar dawny_basik
    Dołączył/a
    May 2012
    Skąd
    Wrocław
    Posty
    4,164
    Siła reputacji
    12
    Flowerku jeśli lubisz zupy szparagowe to polecam krem ze szparagów i kalarepki

    jest bardzo delikatny i zjadają go chętnie również Ci co za szparagami specjalnie nie przepadają (Maleństwo)

  5. #5
    Senior Member Awatar Agata
    Dołączył/a
    May 2012
    Skąd
    Dublin
    Posty
    113
    Siła reputacji
    4
    ja ostatnio w restauracji jadlam krem ze szparagow zielonych, do tego byly mlode ziemniaczki pokrojone w kosteczke, polane oliwa, z duza iloscia pietruszki i brazowym chlebem

    ja bym dodala ciut prazonych platkow migdalowych

  6. #6
    Administrator Awatar flowerek
    Dołączył/a
    May 2012
    Skąd
    Oberursel/Niemcy
    Posty
    1,070
    Siła reputacji
    10
    Dzieki Basiku. Z kalarepka na pewno bedzie smacznie.

    Agata, to musialo byc smaczne!

  7. #7
    Senior Member Awatar Olga.
    Dołączył/a
    May 2012
    Skąd
    Warszawa
    Posty
    1,047
    Siła reputacji
    6
    Basiu - mam i szparagi i kalarepkę. Jutro przerobię na zupę.

    Flo - Martha Stewart jak zawsze niezawodna - to jest z 50 przepisów - http://www.marthastewart.com/275174/...-guide#/236277 muszę przejrzeć na spokojnie, bo kilka wyglądało zachęcająco

  8. #8
    Senior Member Awatar Agata
    Dołączył/a
    May 2012
    Skąd
    Dublin
    Posty
    113
    Siła reputacji
    4
    Flowerku zjadlam 2 porcje

  9. #9
    Senior Member Awatar Margi
    Dołączył/a
    May 2012
    Skąd
    pomiedzy Arezzo i Florencja
    Posty
    356
    Siła reputacji
    4
    Cytat Zamieszczone przez Agata Zobacz posta
    ja ostatnio w restauracji jadlam krem ze szparagow zielonych, do tego byly mlode ziemniaczki pokrojone w kosteczke, polane oliwa, z duza iloscia pietruszki i brazowym chlebem

    ja bym dodala ciut prazonych platkow migdalowych
    ja taki krem robie...i tez bez platkow Bedzie jutro na obiado-kolacje ...

  10. #10
    kuchniaizycie.com Awatar Michal
    Dołączył/a
    May 2012
    Skąd
    Hamburg
    Posty
    85
    Siła reputacji
    10
    Oto moja propozycja na szparagowa przekaske z grilla (mam nadzieje ze flowerek mnie nie uprzedzila).



    Tniemy szparagi na 3-4 cm kawalki i nabijamy na przemian z boczkiem na wczesniej moczone w wodzie patyczki do szaszlykow. Wazne jest aby nie klasc szparagi bezposrednio nad weglem tylko troche z boku grilla, gdzie temperatura jest mniejsza. Smazymy po 6-7 minut z kazdej strony. Pod koniec mozna polozyc szparagi bezposredno nad weglem aby boczek sie przypiekl na chrupiaco.

    Przekaska gotowa Do tego podalem hamburgery, tez z grilla jak widac

Zakładki

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •